Поредна китайска провокация спрямо Тайван. Тайван осъди Китай за провеждането на

...
Поредна китайска провокация спрямо Тайван. Тайван осъди Китай за провеждането на
Коментари Харесай

Поредна китайска провокация спрямо Тайван

Поредна китайска провокация по отношение на Тайван. Тайван осъди Китай за провеждането на вторите му военни бойни учения към острова за по-малко от месец. Министерството на защитата съобщи, че е засякло 57 китайски самолета, оповестява Ройтерс.

Китай гледа на демократично управлявания Тайван като на своя лична територия и ускорява военния, политически и стопански напън, с цел да отстоява тези искания.

Командването на Народната освободителна войска съобщи, че неговите сили са провели взаимни патрули за бойна готовност и действителни бойни учения в морето и въздушното пространство към Тайван, фокусирани върху наземни удари и морски набези.

Целта е била да се тестват взаимни бойни качества и уверено да се противодейства на провокативните дейности на външни сили и сепаратистките сили за самостоятелност на Тайван.

Президентството на Тайван заяви, че Китай насочва безпочвени обвинявания и остро осъди ученията, заявявайки, че мирът и стабилността на Тайванския проток и района са обща отговорност както на Тайван, по този начин и на Китай. Позицията на Тайван е ясна - нито ще ескалира спорове, нито ще предизвика разногласия, а твърдо ще пази своя суверенитет и сигурност.

В понеделник министерството на защитата на Тайван съобщи, че през последните 24 часа е засякло 57 китайски самолета, прелетели в зоната на противовъздушната защита на Тайван и четири военноморски кораба.

Някои от самолетите, измежду които изтребители о бомбардировачи, пресякоха междинната линия на Тайванския пролив, всекидневен буфер сред двете страни.

В сходни учения в края на предишния месец, 43 китайски самолета са пресекли въздушното пространство на острова.

Китай, който в никакъв случай не се е отказал от потреблението на мощ, с цел да сложи острова под собствен надзор, прави постоянни военни нахлувания във водите и въздушното пространство покрай Тайван през последните три години.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР